עצירות היא מהרעות החולות של אורח החיים המערבי. בעבר הרחוק כאשר בני אדם ניהלו אורח חיים פעיל וניזונו מתזונה טבעית, עשירה בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים שמצויים בפירות וירקות ושמנים טבעיים שמצויים בזרעונים ואגוזים – מה שבעצם עשוי לשמש טיפול טבעי בעצירות.
בתקופתנו, אנחנו נוטים להימצא הרבה יותר בישיבה, לצרוך תזונה מהירה, מתועשת, עשירה בתוספים סינתטיים ווכזו שאינה מספקת לגוף את מלוא צרכיו. עצירות מוגדרת ברפואה הטבעית בכל מצב בו אין פינוי יומי של מערכת העיכול. על פי הרפואה הקונבנציונאלית ההגדרה לעצירות היא פחות מ-3 יציאות בשבוע.
בכל מקרה התסמינים שמצביעים על כך שקיימת בעיה שמצריכה אבחנה וטיפול טבעי בעצירות הם:
- יציאות לא סדירות
- תחושת אי נוחות שכרוכה בכובד, נפיחות בטנית וגזים
- יציאות קשות, מכאיבות ואף כאלה שגורמות לדימומים או להפרעות רקטליות קשות יותר
- תסמינים מתקדמים שאופייניים למצבים כרוניים:
- עייפות והיעדר אנרגיה
- כאבי ראש
- ריח פה
- כל מצבי אי הנוחות המוזכרים מחייבים פנייה לאבחנה ומצדיקים פנייה במטרה להתחיל טיפול טבעי בעצירות.
למה חשובה לנו אבחנה מוקפדת:
למרות שעצירות עלולה לנבוע מאורח החיים והתזונה עלולות להיות סיבות עמוקות יותר. עצירות יכולה להוות תסמין למצבי חולי משמעותיים כמו גידולים או חסימות במערכת העיכול , דיבטיקוליטיס, תת פעילות של בלוטת התריס ואחרים מקרים אלה יחייבו כמובן התערבות של רפואה קונבנציונאלית.
מצבים אחרים בהם טיפול טבעי בעצירות עשוי לסייע הם:
- פגיעה באוכלוסיית המעיים הידידותית כתוצאה מאורח חיים, טיפול תרופתי וכד'
- מתח נפשי שגורם לפגיעה בתפקוד התקין של המעיים.
- תת פעילות של בלוטת התריס – מצב שלעיתים קרובות עשוי למצוא את פתרונו ברפואה הטבעית.
בכל מקרה יכול כל אחד להתחיל בעצמו טיפול בעצירות על ידי:
- הוספת נוזלים ומים לתפריט היומי
- הוספה של ירקות ופירות לתזונה והימנעות ממזון מתועש, פחמימות ריקות, צבעי מאכל חומרים משמרים.
- הקפדה על תנועה במהלך היום והימנעות מישיבה ממושכת.
- גם התבססות על הרפואה העממית יכולה לשמש טיפול טבעי בעצירות כמו:
- הקפדה על 2 כוסות מים עם ההשכמה
- הוספה של 1-2 כפיות שמן זית למי עם לימון ששותים בבוקר
- השרייה של 4-5 שזיפים מיובשים יחד 2-3 תאנים מיובשות ושתיית מי ההשרייה בבוקר
- הוספה לתפריט היומי של מחמצים ביתיים כמו קימצ'י, מלפפונים חמוצים או כרוב כבוש בשל עושר חיידקי התסיסה שנמצא בהם
תהליך הטיפול בעצירות בקליניקה:
לפני תחילתו של טיפול טבעי בעצירות נעשה ברור מקיף במהלכו:
אשאל על הרגלי החיים שלכם, התזונה, הפעילות הספורטיבית וגם על מצב הרוח, גורמי מתח וכדומה. בנוסף, אשאל על אופי התסמינים, מה אתם מרגישים ומה הרגלי פעולת המעיים שלכם. בהמשך אתייחס לבדיקות הדם שלכם ורק אחרי אלה אסתכל על איריס העיין, הצפורניים, כפות הידיים, הלשון ואערוך אבחון ממוחשב שיגלה לי מה קורה בערוצי האנריה בגוף.
לאחר שאאסוף את כל הנתונים הללו אכין עבורכם תוכנית אשר תעזור לפיתרון טבעי לעצירות.
התוכנית עשויה להתבסס על שינויים שיש לעשות בתזונה ובאורח החיים אך בהחלט תשלב גם צמחי מרפא, אולי תרופה הומיאופתית,וגם תוספי תזונה על פי צרכי הגוף. תהיה התיחסות למצב הבריאות הכללי שלכם ולאיזונו.
במידת הצורך נשלב בתוכנית טיפול טבעי בעצירות גם טיפול ברפלקסולוגיה, דיקור ואולי שיטות נוספות.
פתרון טבעי לעצירות – פעילות ספורטיבית!
אורח החיים של רובנו הוא יושבני. אנחנו ממעיטים בתנועה ומכאן שגורמים גם להאטת התנועה הפנימית שמתרחשת בגוף שלנו. מטופלים רבים שהגיעו אלי במטרה למצוא פתרון טבעי לעצירות גילו שכשהקפידו על שתיית מים פושרים עם ההשכמה ואחריהם יציאה להליכה נמרצת של 4-5 ק"מ – ממש לפני יום העבודה שלהם – היתה הקלה משמעותית במצבם.
לכן, עוד לפני שאנחנו מחפשים פתרון בכלל או פתרון טבעי לעצירות שכרוך בטיפול ובהשקעת משאבים אנחנו יכולים לאמץ לעצמנו אורח חיים פעיל הרבה יותר.
כדאי, מעבר לפעילות הספורטיבית בתחילת היום, להרבות בקימה מהכסא במהלך יום העבודה. מדי שעה עשות סיבוב קטן. אם באפשרותנו לסגור את דלת המשרד, לשים לעצמנו מוזיקה קצבית ולנוע, אנחנו נאפשר למערכת העיכול להשתחרר אבל גם לאנרגיה שלנו, לרגשות שאנחנו מחזיקים בתוכנו וייצא שנתנו לעצמנו לא רק פתרון טבעי לעצירות אלא פתרון לכובד, עייפות, כאבים שונים ובוודאי מצב רוח שמחי יותר ומרץ שיתרום ליעילות העבודה ולכיף בו אנחנו מבצעים אותה.
שתיית מים
אנשם רבים גם מציינים מתקשים להעלות את צריכת הנוזלים שלהם. לכן בקבוק גדול של מים על שולחן העבודה, כזה שאנחנו מתחייבים בפני עצמנו לסיים עד סוף היום הוא פתרון טבעי לעצירות שניתן לאמץ בקלות.
במקרים רבים תמצאו המלצות להוספת מיני מזונות, במיוחד כאלה שהם עתיקי סיבים תזונתיים ומקובלים כ פתרון טבעי לעצירות. אז חשוב לציין שאלה אומנם מתאימים לאנשים רבים אך לא לכולם.
חולים במחלות דלקתיות של מערכת העיכול, סובלים לעיתים קרובות משילשולים אך גם לעצירות לפרקים. אנשים אלה צריכים להימנע מריבוי של סיבים תזונתיים שעלולים לפגוע בדפנות המעיים ולהחמיר את מצבם. במקרים אלה אעדיף בקליניקה להתחיל בשיקום דפנות המעי, הורדת ריפוי תהליכי הדלקת ושיחרור העצירות על ידי שימוש בשמנים צמחיים,טכניקות מגע ועיסוי, דיקור וכדומה.
חולי דיבטיקוליטיס
גם חולים דיבטיקוליטיס רבים צריכים להימנע מצריכה מוגברת של סיבים תזונתיים שבדרך כלל משמשים פתרון טבעי לעצירות. אצל אנשים אלה אני מקפידה להתאים את צורת הטיפול למצבם ולשלב בו הם מגיעים לטיפול. חלק מחולי הדיברטיקוליטיס מגיעים בשלבים בהם המצב אינוי ו/או כמות הכיסים במעי היא קטנה ובדרך כלל אינה נוטה להתלקח ואז כמובן פתרון טבעי לעצירות קל הרבה יותר ליישום. בשלבים בהם יש ריבוי כיסים והדלקת נוטה להתלקח לעיתים קרובות נצטרך הקפדה רבה הרבה יותר על התזונה ומציאת פתרונות יצירתיים ומורכבים כפי שהזכרתי למעלה.
לכל מי שמעוניין לסייע לעצמו חשוב להקפיד על תזונה עשירה בצמחי, ריבוי צמחים ירוקים ושמנים צמחיים איכותיים (כבישה קרה) וכאלה שנצרכים זמן קצר יחסית אחרי פתיחת הבקבוק (שמנים נוטים להתחמצן ואז רב הנזק על התועלת שבהם). במידה ויש חשש להוסיף כמות גדולה של סיבים אפשר להמיר את צריכת המזונות הצמחים העליים במיצי ירקות בהם מופחתת משמעותית כמות הסיבים ונשמרת כמות הויטמינים והמינרלים שהגוף סופג. תנועה מרובה, שיחרור רגשי מהווה פתרון טבעי לעצירות הן במישור הפיזי והן לכל מה שעוצר אותנו רגשית ולכן יכולה לתרום לכל אדם באשר הוא.
סיכום
עצירות עלולה לגרום למחלות אחרות שנובעות מהצטברות רעלים, מעומס ואי נוחות – חשוב לעמוד על הגורמים לה ולהבטיח לעצמנו פינוי נאות והרגשה קלה ומשוחררת. במידת הצורך נשלב בתוכנית טיפול טבעי בעצירות גם טיפול ברפלקסולוגיה, דיקור ואולי שיטות נוספות.
שאלות נפוצות
1. האם יש טיפול טבעי בעצירות או שתמיד אזדקק למשלשלים
רוב מקרי "עצלות" המעיים או עצירות כרונית נובעים מחוסרים תזונתיים מסויימים. ברגע שאנחנומאזנים את המערכת התפקוד של משתנה. לעיתים מערכת העיכול צריכה "תזכורת" לכיוון העבודה הנכון וכאן נכנסות גישות טבעיות נוספות. שינוי תזונה, תוספים שמותאמים אישית, טיפול רפלקסולוגי, דיקור ועוד. תוכלו לקרוא עוד על כל אלה במאמר.
2. האם יש תזונה מיוחדת אשר משמשת בטיפול טבעי בעצירות
ברור לאופי התזונה השפעה על תפקוד מערכת העיכול ובהחלט רכיבים תזונתיים מסויימים משמשיםב- טיפול טבעי בעצירות. סיבים תזונתיים, חיידקים פרוביוטיים וגם חומצות אמינו מסויימות עשויים לתרום משמעותית לבריאות המעיים ומערכת העיכול בכללה. כן, יציאות לא תקינות ולא סדירות בהחלט מעידות על מצב הבריאות של המעיים. מתעניינים תוכלו לקבל מידע נוסף במאמר.
3. זה נכון שתמיד צריך לאכול פירות וירקות חיים בעת טיפול בעצירות
בהחלט לא תמיד. בכל המקרים של עצירות כרונית חשוב לברר מה מעמיס על מערכת העיכול וגורם להפרעה בתיפקוד שלה. רק לאחר בירור מקיף מותאמת התזונה ודרך הטיפול בכלל. כשהאדם נמצא במצב תיפקודי ירוד והמערכות שלא אינן מתפקדות באופן אופטימאלי התמודדות נוספת עם מזון קר או קשה לעיכול אפילו תרע את מצבו. קראו במאמר על החשיבות בהתאמה אישית של גישת הטיפול.