דאגנות יתר

דאגנות יתר – מושג שאנו שומעים סביבנו ולעיתים נשמע כבא לבטל את רגשותיהם של אלה שחווים את המציאות בעוצמה גבוהה וחרדים מהעתיד להתרחש. אולם לכולנו תחושת בטחון ויציבות היא צורך קיומי. גם כאשר מנגד עומדת הידיעה שהחיים שלנו אינם תמיד צפויים והפתעות עלולות להתרגש עלינו, עדיין אנחנו בדרך כלל מחזיקים ונשענים על סביבה שנראית בטוחה, תומכת וקבועה.

החיים בארץ זימנו לאורך השנים אירועים דרמטיים ומאיימים. אל אלה הצטרף גל הקורונה שערער את סדרי עולם והעלה ברבים מאיתנו חרדה קיומית. כל אלה מתגמדים לעומת חוסר השקט, היציבות והשינויים הקיצוניים שהחברה בארץ מתמודדת איתם. תחושת יציבות אין כאן!
מתוך כך עולה בעוצמה גדולה הצורך לתת מענה לרגשות המעורערים ולחרדה הקיומית שצפה אצל אנשים רבים בחברה שלנו.

דאגנות יתר או בשמה המדוייק יותר חרדה

דאגנות יתר או בשמה המדוייק יותר –  חרדה היא תופעה שכיחה שאנשים רבים מתמודדים איתה על בסיס יומיומי. לחרדה תסמינים פיזיים ורגשיים  החל במתח שרירים, כאבי ראש ועייפות וכלה בעצבנות ומצבי רוח.

דאגנות יתר וחרדה

ניתן בהחלט לחלק את החווים את התופעות הללו לשתי קבוצות:

אנשים שסובלים מהתקפי חרדה. התקפים אלה מופעלים על ידי טריגר לא מזוהה. צליל, ריח, מילה או תנועה שמתקשרים לחוויה טראומטית מעברם מעוררת בהם שרשרת תגובות פיזיות ורגשיות. ההנחה שאותם טריגרים מהווים חלק מהטבעה שנצרבה בזיכרונם באיזושהי חוויה טראומטית מוקדמת, אולי אף בילדותם המוקדמת    מאוד ומבלי שניתן לזהות מהי היא מפעילה שוב ושוב אותו דפוס תגובה.

אנשים שהדאגה מציפה אותם לנוכח שינויים משמעותיים בהווה, כאלה שמערערים את סדרי הקיום הרגילים שלהם, מאיימים על דרך חייהם, תפיסת עולמם, פרנסתם ובטחונם האישי.
כפי שניתן לראות בחברה שלנו כאשר יש איום של מלחמה, איומי טרור ושינויים באחדות ובסדר החברתי. הדאגה הזו מעמידה זה בצד זה את הצורך לקחת אחריות אישית ולנסות למצוא פתרונות ודרכי התמודדות מחד גיסא ותחושת חוסר אונים מול סיטואציות שגדולות מאיתנו ואינינו בטוחים איך להתמודד איתן מאידך גיסא.

פתרונות ברפואה הטבעית לדאגנות יתר

מתוך אמונה ותקווה שמצבים של דאגנות יתר הינם בני חלוף אתמקד הפעם בלהצביע על פתרונות טבעיים יעילים למצוקה שנובעת מהם.

צמחי מרפא

מהאמצעים היעילים שרפואת הצמחים והרפואה הנטורופתית יכולים להציע. פורמולות צמחים נותנות מענה איכותי על ידי חומרים פעילים (רבים מהם "הועתקו" -זכו לחיקוי רוקחי ונמכרים כתרופות). יתרונם הגדול של הצמחים הוא בריבוי החומרים הפעילים שתומכים בגוף ובנפש ובמיעוט עד העדר נזקים של רעילות. את צמחי המרפא שבהם נשתמש לצורך הקלה והתמודדות עם תופעות של דאגנות יתר
ניתן לחלק – חלוקה גסה – לשתי קבוצות עיקריות:
צמחי מרפא שמשפיעים על מערכת העצבים – כמו וולריאן  או היפריקום למשל.
צמחי מרפא שתומכים במערכות הגוף ובעיקר בבלוטת יותרת הכיליה שאחראית על הפרשת הורמוני הסטרס: אדרנלין וקורטיזול. בין הצמחים הללו נמצא שוש קרח (ליקוריץ),
וויתניה משכרת ואחרים.הבחירה היעילה והבטוחה ביותר בצמחי המרפא היא על ידי היעזרות בנטורפתית או הרסליסטית שתתאים את הצמחים היעילים ביותר למצב, גם באופן שישתלבו בדרך הבטוחה ביותר עם טיפול תרופתי או צמחי אחר שהמטופל צורך.

טיפול נטורופתי

הטיפול הנטורופתי יציע כמובן גם תזונה מאוזנת יותר באמצעותה ניתן להוריד את רמות המתח ובכך להקטין את העומס הרגשי שדאגת היתר גורמת. תזונה מאוזנת הכוללת שפע של פירות, ירקות ודגנים מלאים, מזונות שמכילים רמות גבוהות של חומצות שומן מקבוצת אומגה 3 כמו זרעי פשתן, אגוזי מלך (לא קלויים ורצוי כאלה שאנו
מפצחים את קליפתם הקשה בבית – כדי להימנע מתופעת החימצון של השומנים) יכולה לסייע בהפחתת הדלקת בגוף ובכך לשפר את הבריאות בכלל ולהוריד את רמות הסטרס בנוסף,
גם הימנעות מקפאין ואלכוהול תורמת להקלה על תחושת חרדה.

טיפולי מגע

רפלקסולוגיה, עיסוי וגם טיפולי דיקור – מאזנים את המערכת ומשפיעים על אנדורפינים שמורידים את רמות הסטרס והכאב. הם מסייעים  ליצור דפוסי תגובה חדשים ומאוזנים כאלה שמאפשרים התמודדות טובה גם שהיציבות החיצונית מעורערת.

מדיטציה ושיטות נשימה

לרוב תירגולי המדיטציה יש אפקט מרגיע ומאזן שמתמידים בהן לאורך זמן. אני נוהגת לתרגל עם מטופלים מדיטציה שמתאימה להם ולהקליט אותה עבורם כדי שיוכלו לחזור אליה כשיראו בכל צורך. ניתן כמובן להצטרף לסדנאות מיינדפולנס ולאמץ לחיים את הכלי האפקטיבי הזה או להצטרף לאחד הקורסים של מדיטציה טרנסדנטלית שהוכחה אף היא כמחוללת שינויים מבניים במוח מה שמשפר את התפקוד ואת דרך ההתמודדות של הפרט לאורך זמן.

תירגול נשימה – הנשימה היא האמצעי היעיל ביותר לשליטה על מערכת העצבים ותוצאותיו של התירגול הזה מידיות. היות שקצרה היריעה חשוב רק להבין ששאיפה מפעילה את מערכת העצבים התגובתית – המעוררת הקרויה מערכת העצבים הסימפטטית.
נשיפה מפעילה את מערכת העצבים הפראסימאטטית – המרגיעה. נעיקרון המנחה כשאנחנו רוצים להירגע הוא לשאוף שאיפות קצרות ולהאריך את משך הנשיפה. הטכניקות רבות ומגוונות ואנחנו מתרגלים אותן במהלך הטיפולים והייעוצים.

דאגנות יתר – פינת עשי/ה זאת בעצמך:

כולנו יודעים שספורט "מנצח" תמיד אז פעילות גופנית!!! כי היא משחררת אנדורפינים, שהם מגבירי מצב רוח טבעיים ויכולים לעזור להפחית דאגת יתר, חרדה ומתח. אפילו הליכה קצרה או יוגה יכולים לעזור להרגיע את הנפש ולהפחית את המתח הפיזי. פעילות גופנית סדירה יכולה גם לעזור לשפר את איכות השינה, שהיא חשובה לניהול חרדה.

חליטות צמחים – נכון גם אלה צמחי מרפא אך נמצאים על כל מדף ונחשבים לגמרי בטוחים לכל אדם. אז קחו מהמדף שקיות של חליטת קמומיל או בבונג (2 שמות שונים לאותו צמחי בדיוק),
הוסיפו חליטת מליסה ו/או טיליה חילטו יחד בקנקן, אפשר להוסיף קצת לימון לשיפור הטעם, ויש משקה מרגיע לכל היום.

ארומתרפיה: ריחות מסוימים, כגון לבנדר וקמומיל, הוכחו כבעלי השפעה מרגיעה על הנפש והגוף. ניתן לפזר שמנים אתריים בחדר, להוסיף לאמבטיה או לערבב בשמן נושא או בקרם גוף ולהספיג היטב בעור.
שמנים אתריים חודרים דרך העור לזרם הדם ומשפיעים על מערכות הגוף, חשוב וכדאי לרכוש מוצרים איכותיים.

לסיכום

דאגנות יתר היא בעיה שכיחה שעלולה לגרום לתסמינים פיזיים ורגשיים. עם זאת, ישנן תרופות טבעיות רבות שיכולות לעזור להקל על התסמינים הללו ולקדם תחושת רוגע ורגיעה. פעילות גופנית, מדיטציית מיינדפולנס, תרופות צמחיות, ארומתרפיה, טכניקות נשימה, עיסוי ודיאטה הם כולם תרופות טבעיות יעילות שניתן להשתמש בהן כדי לנהל תסמינים מדאיגים מדי. חשוב לזכור שתרופות טבעיות אינן תחליף לטיפול רפואי, וכל מי שחווה תסמיני חרדה חמורים צריך להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הבריאות.

צרו קשר

× דברו איתנו