רפואה הוליסטית

אם שמעתם בשנים האחרונות את המושגת "רפואה הוליסטית" בתדירות גבוהה, אין זה מקרה. התפיסה של רפואה הוליסטית – רפואה שלמה זוכה להתעוררות תודעתית גם ובעיקר מפני שהיא נותנת מענה מלא יותר לצרכים הרגשיים ולקשב הפנימי וגם לאור ההכרה שרפואה פולשנית וכימית אולי מקלה על תסמינים אך לא תמיד תורמת לאיכות חיים מתמשכת. 

טיפול הוליסטי – אז מהי בעצם התפיסה ההוליסטית השלמה

זו גישת טיפול הוליסטי ששמה דגש על שילוב הנפש, הגוף והרוח בחתירה לבריאות ורווחה מיטביים. הרפואה ההוליסטית מזהה את הקשר בין כל ההיבטים של חייו של אדם ובהם חינוכו, מערכות היחסים הבינאישיות שלו, תנאי חייו, רווחתו הנפשית וכמובן כמובן הדרך בה גופו מגיב לנסיבות חיים אלה. מתוך הבנה עמוקה של האדם מבקשת מתמקדת הרפואה ההוליסטית בגורמים השורשיים למחלה, במקום רק לטפל בסימפטומים. 

חיבור זה בוחן את העקרונות והיתרונות של רפואה הוליסטית, ושופך אור על הקבלה והמשמעות הגוברת שלה בתחום הבריאות העכשווי מול עקרונות הרפואה המערבית המקובלת.

התייחסות רפואה הוליסטית לגוף ומחלה

לתסמינים, כאבים ומחלות יש שורש רגשי עמוק שהכרתו מסייעת להחלמה. בעת הטיפול המיקוד הוא באיזון בין מערכות הגוף ומתן מעל לצרכים התזונתיים וליכולת ההתמודדות עם האתגרים שהחיים מציבים בפני האדם. כלומר: תזונה שמתאימה למצבו הפיזיולוגי של המטופל מאפשרת לגוף לגייס את כוחות הריפוי כדי להתגבר על מחלה.

צמחי מרפא שמכילים חומרים פעילים מכוונים לפעול על מערכות הגוף החלשות כדי לחזק אותן  ולאפשר להן לבלק גורמים פתוגניים – שתוקפים את הגוף ולשפר את יעילות התפקידים הפיזיולוגיים.

מצבי מתח מטופלים על ידי צמחים שמשפיעים מחד גיסא על מערכת העצבים לשם רגיעה, שיפור איכות שינה וכדומה ומאידך גיסא מחזקים את בלוטת האדרנל שיש לה תפקיד מרכזי במנגנון הסטרס.

בכל אחד מהמקרים ההתייחסות של הרפואה ההוליסטית היא לכל ההיבטים בחיי האדם. טיפול הוליסטי מתאפשר גם בשילוב של טיפול רפואי קונבציונאלי וצמחי המרפא מותאמים כך שלא יצרו  תגובות נגד עם טיפול תרופתי כימי.

חשיבות רבה אני מייחסת כמטפלת בגישה הוליסטית לחלקו של המטופל בתהליכי הריפוי: הבנת הטיפול לעומקו, לקיחת אחריות אישית על השינויי, אימוץ טכניקות נשימה שמסייעות לכלל  מערכות הגוף לתפקד ביעילות גדולה יותר ובעיקר מאפשרות שליטה על תיפקודיה של מערכת העצבים.

החיבור הבלתי ניתן להפרדה בין גוף לנפש מחייב גם שילוב של גישות וטיפולים תומכים כגון דיקור סיני, מדיטציה, יוגה. כל מה שמסייע לאדם לעצור, להיות בהקשבה לרגשותיו ולתחושותיו ולהצליח ליצור פרספקטיבה גבוהה יותר על גורמי הלחץ בחייו. יציאה לטבע, חשיפה לשמש, בחירה במזון טבעי וניהול אורח חיים איטי יותר הם עוד היבט בעל חשיבות גדולה בתהליכי ריפוי אלה.

תפקידה של רפואה הוליסטית בניהול מחלות כרוניות

רפואה הוליסטית מתמקדת בריפוי האדם לטווח ארוך גם בעת הטיפול במחלות כרוניות. רפואה זו אינה מתמקדת בהרגעתם של תסמינים ולעיתים אף להיפך, תגובת ריפוי עשוייה להיראות כהחמרה כי שיחרור הגוף מחומרים שהזיקו לו אך לקחו חלק בתהליכי חילוף החומרים (המטבוליזם)  מעורר תגובות. תגובות אלה עשויות להיות עליי בטמפרטורת הגוף – מה שלמעשה מאפשר למערכת החיסון לפעול ביעילות.

או תגובות כמו שילשולים, צמרמורות, עייפות, כאבים שעל פי התפיסות השונות ברפואות הטבעיות יש להימנע מלדכא באמצעות משככי כאבים, עצירה של שילשולים או תרופות סטרואידיות. כאשר מתאפשר לגוף לעבור את משבר הריפוי רק באמצעות תמיכה של טיפול מגע, תזונה קלה מאוד וטבעית, עבודה רגשית ומדיטטיבית – מגיעה, די מהר, הקלה גדולה וניתן לראות הטבה.

הרפואה ההוליסטית מעודדת שילוב גישות טיפוליות ושיתופי פעולה בין מטפלים:

הגישה ההוליסטית מעודדת שיתופי פעולה בין גישות טיפול בתוכה במטרה לסייע למטופל ולקדם את ההחלמה. לכן בהחלט סביר שמטפל הוליסטי אחד ימליץ לפנות לגישות נוספות שאינו עוסק בהן במטרה לתמוך במהל הריפוי ולקצרו. כמו גם יתכן שההמלצה תהיה יציאה לחוף הים, שינוי סביבת מגורים, כתיבה שנותנת ביטוי לרגשות עמוקים ואפילו היכרות עם קבוצות תמיכה ומקומות מפגש חברתיים שעשויים לשפר חוויות בדידות ולתת מענה לצרכים חברתיים ורגשיים.

אם כך:

רפואה הוליסטית מציעה גישה מרעננת ומקיפה לבריאות, כזו שחורגת מהמודל הביו-רפואי המקובל.  על ידי הכרה בקשר המורכב בין נפש, גוף ורוח, הרפואה ההוליסטית מטפלת בגורמים השורשיים של מחלות, מעצימה אנשים לקחת חלק פעיל בריפוי שלהם, ומעודדת אורח חיים מאוזן ובריא. בעוד שלרפואה קונבנציונלית יש ללא ספק את היתרונות שלה, אימוץ הרפואה ההוליסטית יכול לספק לאנשים הבנה עמוקה יותר של בריאות ורווחה, ובסופו של דבר לטפח תחושת שלמות וחיוניות רבה יותר. ככל שאנו מתקדמים, חיוני להמשיך ולחקור ולשלב את הטוב משני העולמות, תוך שילוב של פרקטיקות מבוססות ראיות עם החוכמה והתובנות שמציעה הרפואה ההוליסטית לטובת יחידים  וקהילות כאחד.

השאירו פרטים ועמרית תיצור אתכם קשר חזרה

טיפול הוליסטי מול הגישה של רפואה מערבית?

רפואה מודרנית מערבית, הידועה גם כרפואה קונבנציונלית או אלופתית, היא מערכת בריאות הנהוגה בעיקר בחברות מערביות. גישה זו מבוססת על עקרונות מדעיים ומתמקדת באבחון וטיפול במחלות תוך התערבויות פרמצבטיות, ניתוחים וטכנולוגיות רפואיות. 

ממאפייניה המרכזיים של הרפואה המודרנית המערבית:

הרפואה המערבית נוקטת לעתים קרובות בגישה רדוקציונית על ידי התמקדות בתסמינים או תהליכי מחלה ספציפיים, במטרה לזהות ולטפל בגורם הספציפי למחלה מסוימת. הוא שם דגש על שימוש בטיפולים ממוקדים המתייחסים ישירות למצב המאובחן.

הרפואה המודרנית ראתה התמחות משמעותית, עם אנשי מקצוע רפואיים שונים המתמחים בתחומים ספציפיים של שירותי בריאות, כגון קרדיולוגיה, נוירולוגיה או דרמטולוגיה. התמחות זו מאפשרת מחד גיסא מומחיות מעמיקה בקבוצת מחלות ספציפית או מערכת גופנית אבל אינה מתייחסת לכלל ההיבטים האישיותיים, רגשיים, תפקודיים – כפי שציינתי למעלה.

הרפואה המודרנית המערבית ממוקדת בעיקר באבחון וטיפול במחלות. תכניות טיפול סובבות לרוב סביב ניהול סימפטומים וביטול תהליך המחלה שזוהה, תוך שימוש בהתערבויות כגון תרופות, ניתוחים או טיפולי הקרנות.


מבוסס על ראיות: הרפואה המודרנית מסתמכת במידה רבה על מחקר מדעי וניסויים קליניים כדי לבסס את היעילות והבטיחות של הטיפולים. הוא שם דגש חזק על פרקטיקות מבוססות ראיות, תוך הסתמכות על החלטות מונעות נתונים ופרוטוקולים סטנדרטיים.

לעומת זאת, הרפואה ההוליסטית נוקטת בגישה מקיפה ואינטגרטיבית יותר לטיפול רפואי. הוא מזהה את הקשר ההדדי בין היבטים שונים של בריאותו ורווחתו של האדם ומטרתו לקדם איזון והרמוניה בתוך הגוף. להלן כמה מאפיינים בולטים של רפואה הוליסטית:

גישה הוליסטית

רפואה הוליסטית מדגישה את חשיבות הטיפול באדם כולו, תוך התחשבות  בהיבטים הפיזיים, הנפשיים, הרגשיים והרוחניים של בריאותו של הפרט. הוא מכיר בכך שממדים אלו קשורים זה בזה ומשפיעים על הרווחה הכללית.

למרות השוני הקיים בין שתי הגישות שילוב שיניהן עשוי ואף נותן, לעיתים קרובות, שקט נפשי ותמיכה טובה יותר למטופלים. בתקופה הנוכחית רבים מאיתנו חונכו על ברכי האמונה שהרפואה המערבית "כל יכולה" ולמרות שלכולנו ברור שאין בסיס לתפיסה עדיין אנחנו מכירים בחשיבותה של ההתמחות ובידע הרפואי. הבטחון בידע המודרני עם התמיכה והטיפול בשלם שמעניקה רפואה הוליסטית עשוי להיות מפתח לריפוי טוב יותר עבור מטופלים רבים.

 

רפואה הוליסטית

רפואה קונבנציונאלית

גישה

פוקוס על טיפול באדם כולו והשימור על יישום שלם

פוקוס על התסמין והטיפול בו

גישת הבחינה

תרופות צמחיות, תוספי תזונה, ספורט, רפורמה תזונתית, תרגול מנטלי עוד

ניתוחים, תרופות, פרוצדורות רפואיות

רקע מדעי

משלב גם מחקרים ניסוייים וגם תובנות מהרפואה המסורתית

מבוסס על מחקרים קליניים וניסויים

מדע ודימוי

תצפיות, מחקרי עוקבה ואף מחקרים קליניים

מחקרים קליניים, כפולי סמיות. נדרשת רמה אקדמית רשמית ומקובלת

פתרון ממוקד

טיפול בשיפור הבריאות הכללית ומניעת מחלות

טיפול בסימפטומים ובתחושת הלקוח

שילוב מסורות ומגמות

רפואה מסורתית, טיפול רפואי מקצועי, 

רפואה מסורתית, טיפול רפואי מקצועי, פרמצבטיקה וטכנולוגיה


מהיומיום בקליניקה ההוליסטית:

שניים מבין המטופלים שהגיעו לאחרונה לטיפול:

היא צעירה בת קצת פחות מ-30 אמא לשתי בנות קטנטנות וסובלת כבר כמה שנים מכאבים שונים שלמרות פניות לרופאים במספר תחומים ועריכת בדיקות מקיפות לא נמצאה להם סיבה.

הרופא שלה שלח אותה אלי כי לאור תוצאות הבדיקות אין לו דרך לתת מענה לתלונות שלה. לאחר איבחון מקיף בגישות הטבעיות: הסיפור האישי שמייצג את אורח החיים והתפיסות, אבחון אירידיולוגי, צפורניים וכפות ידיים שבהן ניתן לזהות סימנים שמעידים על הפרה של האיזון וגם שימוש באיבחון ממוחשב שמבוסס על הרפואה הסינית החלטתי לטפל באמצעות היפרתרמיה וקרינה אינפרה אדומה רחוקה.

הטיפול הזה מסייע להרגיע מתח, לשחרר שרירים, משפר את זרימת הדם ולהלימפה, מחדש תאים ומסייע בתהליכי פינוי פסולת מהגוף.

המלצתי גם על כמה שיפורים בתזונה שיתמכו בתהליך. כבר לאחר המפגש הראשון שלנו היתה הטבה משמעותית ולאחר הטיפול השני יכולנו להיפרד  בידיעה שנכון לעכשיו אין צורך בהמשך המפגשים.

מטופל אחר, מבוגר ב-10 שנים, הגיע עם תלונות דומות, בשל אורח חיים עתיר מתחים ואולי גם עיסוק מסיבי בספורט. נכון לעכשיו הוא עבר טיפול אחד כאשר בבוקר למחרת הטיפול שלח לי הודעה על ירידה של 70-80% ברמת הכאב והודעה נוספת על שיחרור מוחלט אותו הרגיש בשעות אחר הצהריים. מתוך הבנה שלשם ריפוי כדאי להתמיד – קבע פגישות נוספות להמשך.

מטופלת אחרת הגיעה עם תלונה על אקזמה קשה בכף רגל אחת. היא טופלה במשחות סטירואידיות אך בכל פעם שהפסיקה התופעה חזרה ומאוד הציקה לה. הדבר המעניין שהתגלה במהלך האבחון היה הקשר שנמצא בין הפריחה הטורדנית בכף הרגל  לבעייה ישנה במעי הגס, אותה בכלל שכחה לציין. הטיפול התמקד בצמחי מרפא לחיזוק המעי הגס וטיפול במתח רגשי בעזרת תמצית באך יחידה כשהמטרה התמודדות עם נושא רגשי שמטריד אותה.

מאז שהתחלנו יש נסיגה כמעט מלאה של האקזמה, למרות שגילתה בדיעבד שאביה סובל מתופעה זהה מזה שנים רבות. למרות הקשר התורשתי – הבחירה המושכלת בצמחי המרפא הביאה להחלמה של הרגל.

מטופלת נוספת שהגיעה כדי לעבור תהליך להוצאת אבן מכיס המרה הגיעה תוך כדי המפגשים להבנה שהאבן הזו מהווה עבורה סוג של תמרור "עצור". כאשר היא בוחרת במזונות שמזיקים לבריאות שלה היא חשה כאבים באזור הכבד, כיס המרה, הצלעות והגב. חיוך גדול האיר את פניה כשקלטה שנוכל לשחרר את האבן הזו בתהליך פשוט כאשר תצליח להיכנס לתלם בבחירות תזונתיות שמיטיבות איתה ועם  הבריאות שלה.

הוצאתן של אבני המרה הוא תהליך קל יחסית אך מי שכבר התפתחו אצלו אבנים כאלה עלול לגלות שהן תופענה מחדש אם לא יאמץ אורח חיים למניעת הישנותן. המשמעות של התפיסה ההוליסטית היא ביכולת שלה להראות לנו את הדרך לשמור על איכות החיים לאורך זמן ולא רק להשתחרר ממחלה או מתסמינים מעיקים.

אם אתם מתמודדים עם מחלה, אי נוחות פיזית או רגשית ולא מצאתם פתרון – הגישה ההוליסטית  עשויה להוות את נקודת המפנה שלכם. אני מזמינה אתכם להגיע לעבור את תהליך האיבחון ולגבש יחד אסטרטגיה חדשה שתוביל אתכם לאיכות חיים טובה הרבה יותר.

צרו קשר

× דברו איתנו